Orquestra de Portàtils de l’Esmuc!

12 de febrer


L’Orquestra de Portàtils de l’Esmuc va ser creada fa tres anys i es va presentar per primer cop en públic el juny del 2008. Actualment la coordina en Josep M Comajuncosas, professor al Departament de Sonologia de l’Escola Superior de Música de Catalunya. Els seus membres són professors i alumnes d’aquesta institució així com investigadors del Music Technology Group de la Universitat Pompeu Fabra.

L’agrupació pretén esdevenir un p…unt de trobada per investigadors sonors, luthiers digitals, intèrprets i compositors, focalitzant-se en el desenvolupament de noves interfícies de control musical i nous paradigmes per interpretació en xarxa, amb els portàtils assumint un rol central, però no exclusiu.

El repertori que oferim consisteix fonamentalment en reinterpretacions de clàssics de la música electroacústica i en sessions improvisades.

L’Orquestra de Portàtils de l’Esmuc actua regularment per Catalunya, i també ha pres part en les edicions del 2009 i el 2010 de la Sound and Music Computing Conference.

http://barcelonalaptoporchestra.blogspot.com/

US19337

L’obra es basa en la idea del joc del telèfon, una metàfora de la poca consistència de la comunicació interpersonal. En el joc, una frase es xiuxiueja a cau d’orella per torns d’un jugador al proper, donant lloc a sorprenents i sovint divertits resultats causats per l’acumulació d’errades i la reinterpretació subjectiva del missatge.

A US19337, els intèrprets enllacen les seves targes de so en un bucle de realimentació i un coordinador els va assignant els rols d’enregistrador i reproductor, així com la velocitat dels torns. Mostres de so es van injectant al bucle i cada laptopista les pot modificar al seu gust. L’estat de cada intèrpret es mostra visualment amb il·luminació selectiva.

Rimandi [acompanyant la visita als trulls]

Aquesta versió renovada de l’obra Rimandi, del compositor italià Ivano Morrone, explota les possibilitats tímbriques de la modulació en anell aplicada als sorolls captats per micròfons piezoelèctrics aplicats als portàtils. Cada intèrpret, d’acord amb la partitura, va alternant diversos gestos sobre l’ordinador que es processen i creen una successió continuada de subtils ambients sonors.

L’obra es va composar per l’Orquestra de Portàtils i es va estrenar el juliol de 2010 al concert de Cloenda de la Sound and Music Computing Conference.

text i + info a: http://www.prioratcentredart.cat/info/?p=714

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s