eBent; encontre internacional de fets performàtics

eBent compleix 10 anys treballant per a la difusió de la performance. L’encontre internacional de fets performàtics s’ha celebrat des de 2001 a diferents espais, tant de Barcelona com de Sabadell i de Madrid. Enguany eBent’10 tindrà lloc del 17 al 20 de novembre a la Facultat de Belles Arts, a La Virreina de Barcelona i a L’Estruch de Sabadell. Una mostra imprescindible de la performance que s’està fent a casa nostra i arreu del món.

A la Facultat de Belles Arts es farà la jornada de performances eBent oBert. En aquest espai volem generar una visió dinàmica de la performance conjugant l’experiència i el treball consolidat de performers veterans amb les noves maneres de fer performance d’artistes amb trajectòries més o menys llargues, que han arribat a aquesta pràctica més recentment i que aporten diferents maneres d’entendre què és la performance. A aquesta mostra d’artistes en actiu s’afegirà una selecció de les propostes rebudes a la convocatòria que s’ha llençat als alumnes de la Facultat de Belles Arts, que tindran un procés de selecció i tutoria. Hi haurà performances de Analía Beltrán, Andrés Galeano, Saverio Longo, Yolanda Pérez Herreras, Les Salonnières a més de les propostes seleccionades.

També es comptarà amb la presència de Christopher Hewitt, professor universitari i estudiós del tema, que donarà una conferència sobre Performance i humor.

Chistopher Hewitt compte també amb un important arxiu de vídeo de performance, amb més de 200 performances tant clàssiques com contemporànies, que es podran veure a La Virreina dins del Performance Jukebox.

En aquesta edició la presència es revela aspecte fonamental dins d’aquesta pràctica artística. Una mostra de diferents maneres d’entendre-la. Des de la presència directa i contundent a la indirecta i subtil, passant per la presència mediada pels nous mitjans tecnològics. Poètica, irònica, crítica…

A La Virreina, els participants són convidats per la seva línia de treball. Es tracta de performers amb una trajectòria de treball ben consolidada. Es faran tres jornades de performances. Cadascuna de les sessions, a més de presentar diferents maneres d’enfocar la presència per part dels participants, té una línia definida, que permet una lectura àmplia dels diferents enfocaments dintre del món de la performance. Les diferents trajectòries i generacions dels artistes ens permeten apropaments diversos a la temàtica d’enguany.

La primera sessió gira al voltant de les poètiques. Paco Nogales presenta un treball que en el qual la imagineria és omnipresent, amb la seva forta presència corporal i la seva sensibilitat extrema i delicada, mentre que Despina Olbrich-Marianou utilitza elements senzills per crear, amb la seva presència alhora fràgil i forta, corporal i espiritual, construccions ambientals que envolten el públic.

La segona sessió juga amb les propostes ideològiques de la performance. Per una part, Oscar Abril Ascaso presenta la seva proposta entorn a l’iberisme, amb la seva seriositat plena d’humor soterrat i compromès, mentre que Los Torreznos treballen l’aspecte polític des del vessant irònic, amb la seva presència dual, dinàmica i dialèctica, fortament humorística.

La darrera sessió s’articula entorn del concepte de l’objecte i el joc en la performance. D’una banda, DSK presenta una performance en la qual la presència del públic és imprescindible, posa de relleu la presència que sempre està present i és persistent en la persona del públic participant, mentre que Nina Boas treballa amb la presència física i la presència mediada per la tecnologia i el dibuix.

A l’Estruch de Sabadell, on el festival està present des de 2007, es farà una presentació dels artistes participants i dels residents a la NauSud, espai per a les pràctiques performatives, i dues sessions de performance, amb la participació de Nina Boas, Paco Nogales i Los Torreznos.

text + info: http://www.ebent.org/

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s