L’UllCec + Hangar + Conca

Música Algorísmica i de Sistemes. Seminari d’Introducció als Sistemes Generatius Aplicats a l’Art i en Especial a la Música.


Aquest seminari oferirà un repàs històric, des de l’antiguitat fins a l’era de l’ordinador, a l’ús d’algorismes i regles per generar peces sonores i musicals. Roc Jiménez de Cisneros aprofundirà en algunes pràctiques generatives musicals de l’actualitat a partir de peces pròpies i també d’alguns dels seus col·laboradors habituals, convidant als participants a compartir les seves pròpies obres, experiències o inquietuds en el terreny de la composició generativa.

Al llarg dels darrers 30 anys, i en especial durant la passada dècada, s’han desenvolupat diversos entorns i llenguatges de programació que han propiciat un major interès per allò que se sol anomenar art generatiu i que, entre altres coses, proposa una aproximació a l’algorisme com a eina de creació. Aquestes pràctiques generatives susciten sovint preguntes interessants sobre la mateixa naturalesa de l’acte creatiu, difuminant l’essència de conceptes aparentment clars com l’autoria, l’eina, l’obra o el procés.

Estructura:

Sessió  #01

 • Retrospectiva històrica sense ordre cronològic de l’aplicació d’algorismes i procediments matemàtics a l’art i a la música.
 • Del pitagorisme a la noció d’art generatiu.
 • Indeterminació i aleatorietat en l’art.
 • Mapatge: transformació de dades en paràmetres d’una obra.
 • Sistemes, algorismes i receptes com a motors d’una obra.
 • Més enllà de l’aleatorietat: sistemes caòtics. Mapatge d’atractors.
 • Fractals. L’art com a paràbola de la natura.
 • Dels Musikalische Würfelspiel a la Illiac Suite: redefinint l’autoria.
 • Audició i visionat de treballs d’entre altres: Sol Lewitt, Iannis Xenakis, Herbert Brun, Lejaren Hiller, Gary Lee Nelson, John Cage, Manfred Mohr, Cornelius Cardew, Ben Fry, The League of Automatic Music Composers i Steina i Woody Vasulka.

Sessió #02

 • Anàlisi d’obres d’artistes contemporanis del camp de la composició generativa.
 • Xerrada i torn de preguntes amb Wernfried Lackner, artista, programador i integrant del col·lectiu Gullibloon, que durant els dies el seminari exposarà la instal·lació “Army of Darkness”.
 • Audició i visionat de treballs d’entre altres: Gullibloon, Fredrik Olofsson, Mark Fell, SND, Zbigniew Karkowski, Florian Hecker, Joseph Nechvatal, Jodi, Farmers Manual, Torsten Fleisch, Rubén Patiño, Joe Gilmore, Chris Brown i Roc Jiménez de Cisneros.

Sessió #03

  Durant aquesta sessió els participants posaran en pràctica alguns dels conceptes exposats durant els dies previs del seminari.

Aquest seminari s’impartirà en castellà.

Roc Jiménez de Cisneros (Barcelona, 1975) és artista i compositor. Des del 1996 és el nucli d’un projecte de computer music anomenat EVOL i la seva obra ha estat publicada en segells discogràfics de renom internacional en el context de la nova música experimental. Sota la màxima “Computer music per hooligans”, Roc ha donat forma a un discurs on xoquen plantejaments estructurals propers a la geometria fractal, conceptes robats de la teoria quàntica i elements de la cultura rave.

Des del 1997 codirigeix amb Anna Ramos la discogràfica i col·lectiu artístic ALKU, des del qual han publicat treballs d’artistes com ara Goodiepal, Yasunao Tone, Wobbly, Zbigniew Karkowski, Edwin van der Heide, Mark Fell, Judy Dunaway, Florian Hecker, Felix Kubin i Kevin Drumm, entre d’altres.

Nivell: apte per tots els públics.

Horaris:
Divendres 17.12.2010, 18.00 – 22.00h.
Dissabte 18.12.2010, 11:00 – 20:00h (amb pausa per dinar).
Diumenge 19.12.2010, 11.00 – 20.00h (amb pausa per dinar).

Lloc: Hangar. Passatge del Marquès de Santa Isabel, 40. Barcelona. Metro Poble Nou.

Cost: 90 € (o més econòmic si t’inscrius a més d’un seminari: més informació aquí: Seminaris Sonors – tardor/hivern 2010)

Per inscriure’t o sol·licitar més informació, envia un correu a info@lullcec.org, amb una breu nota sobre els teus interessos o motivacions.

Organitzat per l’ull cec amb la col·laboració del Consell Nacional de la Cultura i les Arts i el suport d’Hangar.

 

text i mes info a: http://lullcec.org/?p=1606

imatge: http://jordiferreiro.info/

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s